Trend Micro onderzoek: 65% van organisaties in industrie gebruikt achterhaalde technologie

05-04-2019

Veel bedrijven in de industriële sector zijn kwetsbaar, omdat ze netwerken gebruiken met besturingssystemen die achterhaald zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Trend Micro Incorporated, wereldwijd leider in cybersecurity-oplossingen. Dit brengt grote risico's mee voor zowel intellectueel eigendom als productieprocessen.

Het rapport  Cyber Threats and Risks in Industry 4.0 belicht de veiligheidsdimensie van een nieuw tijdperk voor productie, waarin we gedreven worden door het IoT (internet of things) en overal online moeten zijn. Bedrijven investeren veel geld in het configureren van operationele technologie (OT) met de IT-netwerken van 2019. Op die manier voegen ze echter nieuwe technologie toe aan omgevingen die nog steeds kwetsbaar zijn voor problemen van ruim tien jaar geleden, zoals Conficker.

“Industrie 4.0 biedt ongeziene kansen om de productiviteit en de efficiëntie te verhogen, en zelfs om op aanvraag te produceren, maar het verandert ook het risicomodel van al deze faciliteiten”, zegt Steven Heyde, Regional Director Benelux bij Trend Micro. Die risico's kunnen grote gevolgen hebben voor productielijnen, en zelfs leiden tot verlies van intellectueel eigendom (IP) en concurrentievoordeel. “Trend Micro blijft de industrie ondersteunen om innovatieve AI-gedreven oplossingen te vinden, zodat cruciale zakelijke data en processen ook in een geconnecteerde wereld beschermd blijven.”

Gartner* stelt dat “OT-netwerken en hun implicaties voor de veiligheid, jarenlang onontdekt en onbehandeld zijn gebleven”. Operationele netwerken die vroeger geïsoleerd waren, worden nu met IT-netwerken verbonden. Dit legt echter onveilige, gepatenteerde protocollen bloot, net zoals tientallen jaren oude technologie die te zelden van een update wordt voorzien. Het is dus opmerkelijk dat deze apparaten al jaren zo'n belangrijke opdrachten uitvoeren, terwijl geweten is dat ze kwetsbaar zijn.

Bovendien worden in deze systemen vaker dan ooit nieuwe bedreigingen bovenop de reeds gekende ontdekt. Zo is het aantal zero-day-kwetsbaarheden in 2018 met 200% gestegen. Dat zijn problemen die bij ontdekking meteen worden uitgebuit voor een patch kan worden uitgestuurd.

Op die manier worden producenten dus blootgesteld aan zowel doelgerichte als algemene malware. Aanvallen op cryptocurrency mining kunnen bovendien belangrijke processen schaden door energie te verbruiken en netwerkvertragingen te veroorzaken. Ransomware kan ook een grote bedreiging zijn als de aanval de productie beïnvloedt.

Om de bedreigingen van Industrie 4.0 onder controle te krijgen, raadt Trend Micro producenten aan om terug te gaan naar de basis van cybersecurity. Denk aan het beperken van toegang voor gebruikers en de weergave van mappen onmogelijk maken. Voorts moeten de belangrijkste troeven worden geïdentificeerd, zodat zij voorrang kunnen krijgen bij beveiliging.

Meer weten? Bekijk hier dan het volledige rapport.

media


andere talen / autres langues

contact

all colors of public relations

Rodrigue Delépine

integrated communications consultant

+32 52 55 33 26
Trend Micro

Kurt Vanderhaegen

Sr. Marketing Manager Benelux

+32 15 28 51 93
Trend Micro

Trend Micro Incorporated is wereldwijde specialist op het gebied van cybersecurity-oplossingen en zorgt voor een veilige uitwisseling van digitale informatie. De oplossingen voor consumenten, bedrijven en overheden bieden een gelaagde beveiliging voor datacenters, cloud-omgevingen, netwerken en endpoints. De producten van Trend Micro werken nauw samen om naadloos threat intelligence uit te wisselen en een connected bescherming te bieden met centraal inzicht en centrale onderzoeksmogelijkheden voor een betere en snellere bescherming. Met bijna 6.000 werknemers in meer dan 50 landen en een zeer geavanceerde wereldwijde threat intelligence, stelt Trend Micro organisaties in staat hun connected wereld te beveiligen. Kijk voor meer informatie op blog.trendmicro.be en www.trendmicro.be