30° graden buiten? Ideaal moment voor het onderhoud van je verwarming
01/08/2018
Terwijl de temperatuur buiten oploopt tot 30° Celsius, denk je wellicht niet aan je verwarmingsinstallatie. Terwijl de zomermaanden net de ideale periode zijn om je cv-ketel te laten nakijken.

Wommelgem - Meer dan 4 op de 10 mensen regelt jaarlijks een onderhoud van de verwarmingsketel. Dit cijfer was een van de resultaten uit een recent onderzoek van het onafhankelijk marktonderzoeksbureau iVOX, in opdracht van verwarmingsspecialist Remeha, Dat is positief, want een goed onderhouden ketel is efficiënter, verbruikt minder en is ook minder vervuilend. 

 

“Het onderhoud van de ketel is volgens de wetgeving pas om de twee jaar verplicht”, zegt Jan Deklerck, product manager bij verwarmingsspecialist Remeha. “Je zou je kunnen afvragen of een jaarlijkse controle onnodige kosten zijn. Is dat uit onwetenheid bij de consument of uit voorzorg? Moeilijk te zeggen, maar tal van firma’s werken met onderhoudscontracten en komen jaarlijks langs. Dat is niet per se nodig, maar het geeft een klant houvast dat een potentiële fout zich niet kan voordoen. Beter zou je spreken over een preventieve controle waarbij de jaarlijkse controle anticipeert op mogelijke fouten en het tweejaarlijks onderhoud de ketel in orde zet.

 

Toekomstmuziek?

 

Net als je wagen je aangeeft dat je op onderhoud moet of dat er een lampje kapot is, zal de ketel van de toekomst je ook verwittigen als hij een onderhoud nodig heeft. Jan Deklerck: “Als verwarmingsfirma zetten we sterk in op ‘predictive maintenance’. Door een koppeling te maken met het internet en ons datacenter, kunnen we aan de hand van een aantal parameters en algoritmes aangeven wanneer een onderhoud nodig is. Als we bijvoorbeeld merken dat de verbranding niet meer oké is, zouden we automatisch de klant kunnen opbellen en aangeven dat een onderhoud nodig is. Dit lijkt nog veraf, maar het komt dichterbij. Veel fabrikanten zetten dit hoog op de agenda. De nieuwste generatie gaswandketels, zoals de Calenta Ace, hebben een dergelijke functie en de eerste veldtests zijn nu aan de gang.” 

 

Tips & tricks 

 

Heb je nog geen ketel van de nieuwste generatie? Dan volg je best deze tips 

 

 1. Lees de handleiding: volg de richtlijnen voor controle en onderhoud die in de handleiding staan. Laat het onderhoud ook serieus doen en volg het onderhoudsschema goed op, zoals bij jouw auto. Een goed onderhouden ketel heeft een lager verbruik en is efficiënter. Daardoor verleng je de levensduur. 

 

2. Betekenis foutcode opzoeken: als een foutcode op het display van de ketel verschijnt, zoek je eerst op wat deze code betekent. Meestal vind je dit in tabelvorm terug in de handleiding. Zo kan je zien of het gaat om structurele problemen of enkel om een kleinere waarschuwing die je kan oplossen door bijvoorbeeld de ketel opnieuw op te starten. Bij een gasketel zal een foutcode altijd blokkerend werken, want een slechte verbranding kan gevaar betekenen voor de eigenaars van de woning. 

 

3. Waarschuwing opvolgen. Een waarschuwing kan bijvoorbeeld zijn dat de druk (te) laag is. 

Je kan dan zelf water bijvullen (ideaal is 1,5 bar) . Maar als de druk blijft wegvallen, duidt dit op een lek of overdruk. In het eerste geval contacteer je best je installateur. In het tweede geval kan dit duiden op een installatie die niet correct gedimensioneerd is.

 

Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen! Een onderhoud op tijd plannen is dus zeker de moeite  zodat je binnenkort ook de koudere periode van het jaar kan overbruggen. Maar voor nu nog even genieten van de zomer en dat onderhoud checken of plannen.

Downloads
Logo
 
Contact
Whizpr
Aurélie Cordier
PR Consultant
Remeha
Sarie Verheye
PR & Communication marketeer
Remeha
Remeha is toonaangevend producent van centrale verwarmingsproducten voor de woning- en utiliteitsbouw. Het Belgisch bedrijf werd opgericht in 2011 te Wommelgem (Antwerpen). Vanuit deze nieuwe thuisbasis worden meer dan 200 groothandelpunten en 600 installateurs bediend met oplossingen in gasketels, stookolieketels en hernieuwbare energie voor zowel verwarming als warmwater comfort. Remeha is in België al jaren marktleider in gas verwarmingssystemen voor grote vermogens (ziekenhuizen, sportcomplexen, scholen, kantoren en winkelcentra). Meer informatie vind je op http://www.remeha.be.