World Backup Day is broodnodig: 65% van de Belgen maakt nooit een back-up van smartphone

27-03-2017

Belgen slechtere back-upleerlingen dan Nederlanders en Duitsers

  • 43% van Belgen weet niet exact wat een back-up is.
  • 28% van Belgen maakte voor geen enkel toestel een back-up. Bij de Duitsers is dat slechts 19%, bij de Nederlanders zelfs 18%.
  • 10% van de Belgen heeft geen enkele foto meer uit zijn kindertijd.
  • 76% back-upt naar een externe harde schijf, 33% naar de cloud.
  • 50% van de Belgen heeft al digitale foto’s verloren. 53 procent kon ze vervolgens niet recupereren.
  • De beste back-uppers zijn hoogopgeleide mannen tussen 18 en 54.

Brussel, 27 maart 2017 — Seagate Technology plc, wereldwijd marktleider op het gebied van opslagoplossingen, maakt vandaag de resultaten bekend van de studie rond back-ups die in samenwerking met onafhankelijk onderzoeksbureau iVox werd uitgevoerd. Het onderzoek werd verricht naar aanleiding van World Backup Day. Op 31 maart staat enerzijds de belangrijkere rol van data in ons leven, en anderzijds het belang van regelmatige back-ups, centraal. De representatieve studie liep bij 2000 Belgen, Nederlanders en Duitsers. Op deze manier probeert Seagate beter inzicht te krijgen in het back-upgedrag van deze verschillende landen. De opvallendste resultaten vindt u hieronder.

Meer dan 2 op de 5 Belgen weten niet wat een back-up is.

Meer dan 2 op de 5 Belgen (43%) weten niet dat een back-up een exacte kopie is van al je bestanden, die je op een andere plaats bewaart. Zo menen velen -onterecht- dat het gaat om een uitbreiding van hun opslaggegevens om plaats vrij te maken op hun computer.

Bijna 3 op de 10 Belgen maakten het voorbije jaar geen enkele back-up van hun technologische apparaten. Smartphone, tablet en vooral videocamera worden het vaakst vergeten.

Bijna 3 op de 10 Belgen (28%) hebben het voorbije jaar van geen enkel toestel dat ze bezitten een back-up gemaakt. Zij die dat wel deden, deden dat vooral voor hun…

  • Computer of laptop (59%)
  • GSM of smartphone (35%)
  • Fototoestel (34%)
  • Tablet (20%)
  • Videocamera (4%)

Willen maar niet kunnen? Belgen weten nauwelijks hoe ze een back-up moeten maken van hun PC, smartphone of van foto’s en video’s op sociale media.

1 op de 4 Belgen (25%) heeft geen idee hoe ze een back-up van zijn/haar computer of laptop moet maken, en slechts 3 op de 10 (31%) geven aan heel zeker te weten hoe dat moet.

Als het gaat over hun GSM of smartphone, geeft bijna de helft (47%) aan dat ze niet weten hoe ze een back-up moeten maken, en slechts 1 op de 5 (22%) geeft aan heel zeker te weten hoe dat moet.

Ongeveer 2 op de 3 Belgen (64%) posten wel eens foto’s op sociale media. Onder zij die dat doen, weet bijna 2 op de 3 (61%) niet hoe ze er een back-up van kunnen maken.

Belgen zijn slechtere back-upleerlingen dan Nederlanders of Duitsers.

Nederlanders en Duitsers geven vaker aan dat ze het voorbije jaar een back-up hebben gemaakt (respectievelijk (82% en 81% vs. 72% bij Belgen).

Belgen geven vaker aan dat ze geen idee hebben hoe ze een back-up moeten maken van hun computer of laptop (25% vs. 18% in Duitsland en 17% in Nederland). Ook wat betreft de GSM of smartphone is er een duidelijk verschil (47% vs. 31% in Duitsland en 29% in Nederland), net als voor sociale media (61% vs. 41% en 42%).

Hoewel Belgen minder vaak aangeven dat ze ooit al foto’s, video’s of andere bestanden verloren (50% vs. 60% bij Duitsers en 62% bij Nederlanders), konden ze de bestanden nadien minder vaak recupereren (63% in Nederland en Duitsland vs. 47% in België).

Minder dan de helft van de Belgen heeft alle foto’s uit hun kindertijd nog.

Minder dan de helft van de Belgen (46%) heeft alle foto’s uit hun kindertijd nog. Ongeveer evenveel mensen (43%) is een deel verloren en 1 op de 10 (11%) heeft geen enkele foto meer.

De Belg back-upt het liefst op externe harde schijf.

Weinig Belgen maken regelmatig een back-up…

Back-ups worden gemaakt…

  • Via een externe harde schijf (76%)
  • Via een cloud dienst (33%)
  • Door te printen op papier (8%)
  • Door op sociale media te plaatsen (7%)

De helft van de Belgen heeft al eens digitale foto’s verloren, en daarvan heeft meer dan de helft ze vervolgens niet meer kunnen recupereren.

De helft van de Belgen (50%) heeft al eens digitale foto’s verloren. De meest voorkomende oorzaken:

  • Zelf per ongeluk gewist (18%)
  • Defect apparaat (17%)
  • Materiële schade (13%)
  • Computervirus (7%)

Meer dan de helft onder hen (53%) heeft de bestanden nadien niet kunnen recupereren. Wie dat wel kon deed dit vooral….

  • Via een back-up (51%)
  • Via software (25%)
  • Via een data hersteldienst (21%)


Wil je graag weten hoe je een back-up maakt? Download de video met back-uptips en onze infographic (open source) via deze link.

media


Meer informatie
andere talen / autres langues

contact

all colors of public relations

Simon Mestdagh

Content Manager

+32 52 55 33 26
Seagate

Ward Bauwens

Region Head Seagate Branded Benelux and DACH

+32 476 53 20 79
Seagate

Seagate creëert ruimte voor iedereen. Seagate ontwikkelt de nieuwste opslagproducten door constant te innoveren als het gaat om data opslaan, delen en gebruiken. Lees meer op http://www.seagate.com/be/nl/be/ of lees meer op de Seagate blog. http://blog.seagate.com/

©2017 Seagate Technology LLC. All rights reserved. Seagate, Seagate Technology and the Seagate logo, are trademarks or registered trademarks of Seagate Technology LLC or its affiliates in the United States and/or other countries. All other trademarks or registered trademarks are the property of their respective owners. When referring to drive capacity, one gigabyte, or GB, equals one billion bytes and one terabyte, or TB, equals one thousand billion bytes. Your computer’s operating system may use a different standard of measurement and report a lower capacity. In addition, some of the listed capacity is used for formatting and other functions and will not be available for data storage.