Vakantie onderzoek: 31% van de Belgen back-upt vakantiefoto’s niet
07/06/2017
We verliezen massaal foto’s en video’s maar maken amper back-ups van onze vakantiefoto’s. Daarnaast blijken Belgen op vakantie nog steeds de digitale camera te verkiezen om foto’s te maken op vakantie. De smartphone, tablet en andere toestellen zijn wel in opmars. De belangrijkste bevindingen van dit onderzoek:

- 50% verloor al eerder digitale foto’s of video’s
- 31% maakt geen back-up van hun vakantiefoto’s.
- 36% verkiest een digitale camera boven een smartphone voor foto’s op vakantie.

Seagate Technology plc, wereldwijd marktleider op het gebied van opslagoplossingen, voerde in samenwerking met het onafhankelijk onderzoeksbureau iVox een studie uit rond vakantiefoto’s. De representatieve studie liep bij 2000 Belgen, Nederlanders en Duitsers. Seagate geeft, met de vakantie in zicht, alvast enkele tips om te voorkomen dat je jouw kostbare vakantiefoto’s verliest.  

Digitale camera’s en smartphones zijn de populairste toestellen voor de Belg om foto’s mee te maken op vakantie. Uiteindelijk moet de smartphone het afleggen tegen de digitale camera: maar liefst 36% van de Belgen verkiest een digitale camera, terwijl 34% eerder geneigd is om een smartphone te gebruiken. Die laatste groep is wel sterk gegroeid: vorig jaar gaf slechts 20% de voorkeur aan de smartphone. Belgen onder de 34 jaar zijn de grootste liefhebbers van smartphone fotografie op reis (47%), Belgen boven de 55 jaar gebruiken meestal hun digitaal fototoestel (39%). 

Vakantiefoto’s zijn genomen! Ze nu enkel nog… verliezen?

31% van de Belgen maakt geen back-up van vakantiefoto’s, en 18% doet dit maar af en toe. Dit houdt nochtans heel wat risico’s in: de helft van de Belgen heeft ooit al eens bestanden verloren. 53% van hen verloor hun bestanden dan voorgoed. De rest kon deze terughalen via data recovery diensten of via professionele software zoals Seagate Recovery Services. Komt het besef pas eens het te laat is?

Je wil natuurlijk niet het risico lopen om al je foto’s kwijt te raken, daarom maak je best zo snel mogelijk een back-up. De veiligste oplossing is om dit onmiddellijk te doen op je vakantie. Een mobiele harde schijf biedt plaats voor uren videomateriaal of foto’s en neemt niet veel plaats in in je koffer. Daarnaast is er wellicht genoeg ruimte om ook je favoriete serie mee te nemen op het vliegtuig.

Drones en action cams in opmars

De Belg vindt zijn weg naar nieuwe actiecamera’s en drones. Vandaag heeft reeds 2,5% van de Belgen een drone in bezit. 4,5% heeft dan weer een actiecamera. In Nederland en Duitsland liggen deze cijfers wat hoger, iets meer dan 6% voor drones en 14% wat actiecamera’s betreft.

Ook deze toestellen verslinden best wat opslagruimte. Een recente drone of action cam heeft veelal reeds HD of zelfs 4K beeldkwaliteit. Natuurlijk nemen filmpjes en foto’s met deze beeldkwaliteit veel meer opslagruimte in beslag, waardoor het geheugen sneller zal opgebruikt zijn. Ook daar kan een externe harde schijf een oplossing bieden.

Verlies nooit meer vakantiefoto’s met deze drie tips

1. Maak al tijdens je reis back-ups

Ook tijdens het reizen kan er heel wat mislopen. Je fototoestel kan gestolen worden of je raakt een SD-kaartje kwijt. De slimste reiziger maakt daarom ook vaak tijdens het reizen een back-up. Een Seagate Backup Plus Slim maakt automatisch een back-up op regelmatige basis die jij zelf kan kiezen. Door zijn compacte formaat neemt hij ook bijna geen plaats in in je reiskoffer. Ben je eerder een avontuurlijk type? Dan is de LaCie Rugged Mini een mogelijke oplossing. Deze is val- en schokbestendig en bovendien bestand tegen regen en druk.

2. Bedenk een goed back-upplan

Ga gestructureerd te werk. Om snel je bestanden terug te vinden, geef je best al je mappen en bestanden een goede naam. Wanneer je foto's importeert, krijgen die automatisch een nietszeggende bestandsnaam zoals IMG05.jpg. Op die manier weet je natuurlijk niet wat er op deze foto staat, je verandert deze naam dus het best naar iets dat op de foto staat. Plaats alles in mappen die je het best ordent op datum of thema, zo hoef je nooit lang te zoeken naar die ene foto.

3. Vergeet je telefoon niet

Meer dan 65% van de Belgen maakt geen back-up van zijn gsm of smartphone. Dit kan handig zijn wanneer er iets gebeurt met je telefoon, bij verlies of wanneer je van telefoon verandert. Zo kan je gebruik maken van de Seagate Backup software om al je foto’s en filmpjes automatisch op een harde schijf op te slaan.


Downloads
Media
Logo
 
Andere talen / Autres langues
 
Contact
Whizpr
Simon Mestdagh
Content Manager
Seagate
Ward Bauwens
Region Head Seagate Branded Benelux and DACH
Seagate
Seagate creëert ruimte voor iedereen. Seagate ontwikkelt de nieuwste opslagproducten door constant te innoveren als het gaat om data opslaan, delen en gebruiken. Lees meer op http://www.seagate.com/be/nl/be/ of lees meer op de Seagate blog. http://blog.seagate.com/

©2017 Seagate Technology LLC. All rights reserved. Seagate, Seagate Technology and the Seagate logo, are trademarks or registered trademarks of Seagate Technology LLC or its affiliates in the United States and/or other countries. All other trademarks or registered trademarks are the property of their respective owners. When referring to drive capacity, one gigabyte, or GB, equals one billion bytes and one terabyte, or TB, equals one thousand billion bytes. Your computer’s operating system may use a different standard of measurement and report a lower capacity. In addition, some of the listed capacity is used for formatting and other functions and will not be available for data storage.