Terug van vakantie? Tijd om een back-up te maken!
05/09/2017

‘t Is weer voorbij die mooie zomer. Naast nostalgisch terugkijken en dromen van een nieuwe reis, rest ons nog één ding: onze vakantiefoto’s en -video’s back-uppen. Seagate, expert in opslag, komt met 7 cruciale tips om dat proces te stroomlijnen.

1. Van uitstel komt afstel
In een ideale wereld heb je je foto’s en filmpjes tijdens je vakantie al geback-upt. In realiteit wachten de meeste mensen tot ze thuis zijn om dat te doen. Eén goede raad: doe het gewoon zo snel mogelijk, anders bestaat de kans dat je het vergeet. Bovendien is de smartphone tegenwoordig voor velen het belangrijkste fototoestel op reis. Vergeet die dus ook niet te back-uppen.

2. Niet gewoon je bestanden verplaatsen
Je foto’s en filmpjes verplaatsen naar een externe harde schijf of naar de cloud is niet voldoende. Je moet echt een kopie bewaren op een of meerdere andere toestellen, niet gewoon alles verhuizen naar een ander toestel.

Seagate raadt iedereen de 3-2-1-regel aan: 3 kopieën op 2 toestellen waarvan je er 1 op een andere plaats bewaart. In de praktijk kan dat er bijvoorbeeld zo uitzien: 1 kopie op je computer en 2 op externe harde schijven, waarvan je er 1 bij familie bewaart. Ofwel: 1 kopie op je computer, 1 op een externe harde schijf en 1 op de cloud.

3. Schijf of cloud?
Een externe harde schijf of de cloud, ze hebben allebei hun voordelen. Uit onderzoek blijkt dat 76% van de Belgen die back-upt daarvoor een externe harde schijf gebruikt, 33,4% doet het via de cloud.

Externe harde schijven hebben een grote opslagcapaciteit voor een aantrekkelijke prijs. Via een externe harde schijf kan je ook altijd aan je data, voor cloud heb je internet nodig om toegang te krijgen. Cloud is eigenlijk ook niet ideaal als je veel of grote bestanden hebt, dan wordt het vaak bijvoorbeeld al een pak duurder. Maar het kan een mooie aanvulling zijn op je thuisopslag.

4. Handmatig of automatisch?
Back-uppen moet trouwens niet per se manueel gebeuren, je kan dat automatiseren. De meeste besturingssystemen komen met software om dit te doen en ook de meeste schijven van Seagate komen met Dashboard-software, waarmee je zelf kiest hoe vaak en welke data geback-upt moet worden, zowel op je computer als op je mobiele apparaten.

5. Bewaar een extra kopie op een andere plaats
Dit lijkt misschien overkill, maar dat is het niet. Als je back-up naast je computer ligt en er wordt ingebroken dan bestaat de kans dat je alles kwijt bent. Idem als er brand uitbreekt. Een externe harde schijf bij familie of vrienden leggen of de cloud gebruiken zorgt ervoor dat je nooit al je gegevens kwijt zal raken.

6. Laat je back-up niet aan je computer hangen
En tot slot: als je back-up gedaan is, maak je schijf dan los van je computer. Laat hem niet 24/24 in je computer zitten. Want als er een virus of ransomware op je computer komt en je schijf hangt daaraan vast, zal ook je back-up besmet of versleuteld raken. 

7. Welke schijf?
Er is voor ieder wat wils. Welke schijf jou het beste ligt, zal afhangen van wat je precies zoekt. Heb je een Windows of een Mac? Ga je voor een portable of een desktop model? De meeste externe desktop harde schijven werken op netstroom, die portable varianten krijgen stroom via de USB-poort.

Hoeveel opslagcapaciteit heb je nodig: heb je genoeg aan 1 TB of heb je 8 TB nodig? En hoeveel wil je betalen? Een Seagate Ultra Slim van 1 TB heb je al voor 99,99 euro, een 2 TB voor 129,99 euro. Hoe belangrijk is de snelheid van je harde schijf? Welke aansluiting moet die hebben? Wil je je schijf regelmatig meenemen of zal die voornamelijk op dezelfde plaats blijven liggen? En wil je ook extra USB-poorten in je schijf? Als dat het geval is kies je bijvoorbeeld beter voor de Seagate Backup Plus Hub.

Downloads
Media
Logo
 
Andere talen / Autres langues
 
Contact
Whizpr
Simon Mestdagh
Content Manager
Seagate
Ward Bauwens
Region Head Seagate Branded Benelux and DACH
Seagate
Seagate creëert ruimte voor iedereen. Seagate ontwikkelt de nieuwste opslagproducten door constant te innoveren als het gaat om data opslaan, delen en gebruiken. Lees meer op http://www.seagate.com/be/nl/be/ of lees meer op de Seagate blog. http://blog.seagate.com/

©2017 Seagate Technology LLC. All rights reserved. Seagate, Seagate Technology and the Seagate logo, are trademarks or registered trademarks of Seagate Technology LLC or its affiliates in the United States and/or other countries. All other trademarks or registered trademarks are the property of their respective owners. When referring to drive capacity, one gigabyte, or GB, equals one billion bytes and one terabyte, or TB, equals one thousand billion bytes. Your computer’s operating system may use a different standard of measurement and report a lower capacity. In addition, some of the listed capacity is used for formatting and other functions and will not be available for data storage.