Onderzoek Trend Micro: Organisaties vertrouwen komende jaren steeds minder op menselijk oordeel bij de beoordeling van cyberdreigingen
29/05/2017
Geavanceerde security-technieken krijgen steeds prominentere rol in de strijd tegen cybercrime

Mechelen – Driekwart van de organisaties (76 procent) voorspelt dat geavanceerde security-technieken er in de toekomst voor gaan zorgen dat we minder afhankelijk zullen zijn van menselijk oordeel bij het inschatten van subtiele verschillen tussen cyberdreigingen. Dit blijkt uit recent onderzoek van Trend Micro, wereldwijd leider in cybersecurity oplossingen. Deze verschuiving vermindert de druk op IT, waardoor tijd vrijkomt voor andere, meer strategische activiteiten. Bijna 45 procent van de onderzochte bedrijven in Europa en de VS gelooft dat deze verandering binnen vijf jaar realiteit zal zijn.

Voor dit tweede deel van zijn State of Cybersecurity-onderzoek, ondervroeg Trend Micro 2.402 IT-beslissers in Europa en de Verenigde Staten. Het onderzoek laat zien dat tweederde van alle ondervraagde organisaties (67 procent) al op enige manier bezig is met de transformatie van hun security-systemen door gebruik te maken van geavanceerde technieken. Daarnaast zegt 43 procent van de bedrijven die dit nu nog niet doet, het van plan is om deze binnen 12 tot 18 maanden te introduceren.

Sceptisme rond machine learning

Ondanks dat de meerderheid van de bedrijven groot voorstander is van geavanceerde security-technieken, zijn velen ook sceptisch en is er veel onduidelijkheid. Wanneer we specifiek kijken naar machine learning, geeft 1 op 5 ondervraagde bedrijven aan dat ze het idee hebben dat dit een marketing buzzword is. Daarnaast denkt 15 procent dat machine learning en gedragsanalyse niet heel erg of helemaal niet effectief zijn bij het voorkomen van cyberaanvallen. Dit geeft aan dat er nog scepsis heerst over de rol die dit soort technieken gaat spelen in de beoordeling van cyberdreigingen.

Ransomware 

Leah MacMillan, senior vice president of global marketing van Trend Micro:Cyber-dreigingen worden steeds moeilijker te ontdekken en zijn steeds krachtiger. Daarom zullen bedrijven ook hun verdediging moeten aanpassen. Er vindt momenteel een explosie plaats van allerlei soorten ransomware en andere schadelijke cyberaanvallen, zoals WannaCry en Pawn Storm. Deze vormen een reële en serieuze bedreiging voor de dagelijkse gang van zaken en zelfs het voortbestaan van bedrijven. Nu doet de kans zich voor om te gaan focussen op de nieuwste, meest geavanceerde technologie om menselijke fouten te omzeilen. Het is echter logisch dat nog niet iedereen precies weet wat dat precies inhoudt voor hen.

Bedrijven geven aan dat het gebrek aan kennis over dit onderwerp wellicht te maken heeft met het feit dat aanvallen elke keer weer anders zijn en er veel hypes rondgaan”, vervolgt MacMillian.De realiteit is dat er niet zoiets bestaat als een ‘silver bullet’. Er is behoefte aan een gelaagde technologie-aanpak, die beheerd wordt door security-experts die hebben geleerd van best practises en zo effectieve bescherming tegen bedreigingen en daarmee een veilige werkomgeving kunnen bieden.

False positives kosten veel tijd

Het rapport geeft ook inzicht in het gebrek aan inzicht in false positives binnen cybersecurity. Dit is een situatie waarin een security-systeem denkt dat het een bedreiging heeft ontdekt, daarop actie onderneemt, maar dat die dreiging helemaal nog niet bestaat. De acties die hiervoor worden ondernomen, kosten veel tijd en kunnen het functioneren van de gehele organisatie negatief beïnvloeden. Veertig procent van de ondervraagde bedrijven heeft echter nooit stilgestaan bij dit onderwerp.

Ransomware vormt nog steeds dreiging 

Veel bedrijven krijgen dagelijks te maken met soms meer dan 500.000 nieuwe, unieke bedreigingen en alleen al in 2016 was een stijging te zien van 752 procent in het aantal ransomware-aanvallen. Dat ransomware een levensecht probleem is voor bedrijven, was afgelopen weken goed te zien met WannaCry dat wereldwijd toesloeg.

Bedrijven hebben behoefte aan een connected threat defense-systeem waarmee ze informatie en kennis over bedreigingen kunnen delen over de verschillende lagen zodat ze controle houden en snel kunnen reageren. We zien de beste resultaten bij een dergelijke aanpak. Geavanceerde cybersecurity-technologie moet eerst goed begrepen worden voordat deze geïntegreerd wordt in een efficiënt systeem. Daarbij blijft er behoefte aan expertise van mensen om de security-strategie te verdiepen en security-procedures te optimaliseren.”, besluit MacMillian.

###

Noot voor de redactie: Het onderzoek is gehouden onder 2.402 IT-beslissers in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Italie, Nederland, Zweden, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland en is in februari 2017 uitgevoerd door Opinium in opdracht van Trend Micro 

Downloads
Online info
Logo
 
Andere talen / Autres langues
 
Contact
Whizpr
Elke De Ridder
Director Integrated B2B Communications
Trend Micro
Kurt Vanderhaegen
Sr. Marketing Manager Continental Europe
Trend Micro
Trend Micro inc is wereldwijd specialist op het gebied van beveiligingssoftware en zet zich in voor een veilige uitwisseling van digitale informatie. De oplossingen voor consumenten, bedrijven en overheden bieden een gelaagde content-beveiliging voor de bescherming van informatie op mobiele toestellen, endpoints, gateways, servers en in de cloud. Trend Micro zorgt voor slimme beveiliging van informatie, met innovatieve technologie die eenvoudig te gebruiken en beheren is, en een beveiliging die past binnen een veranderend ecosysteem. Alle oplossingen worden ondersteund door het Trend Micro Smart Protection Network. Deze cloud-gebaseerde, wereldwijde threat intelligence wordt ondersteund door meer dan 1200 beveiligingsexperts over de hele wereld. Voor meer informatie, ga naar www.trendmicro.be en blog.trendmicro.be.