Nieuw VMware onderzoek: verschuiving technologie van IT naar andere afdelingen leidt tot bezorgdheid over kosten en beveiliging
07/04/2017
  • 48% van zakelijke leiders in Belux zien het beheer van technologie verschuiven van IT naar andere afdelingen
  • Business-afdelingen nemen technologie onder hun vleugels om snelheid, innovatie en reactievermogen te verhogen
  • Maar organisaties kampen met hogere kosten en beveiligingsproblemen als gevolg hiervan

 

Diegem, 7 april 2017 — VMware, Inc. (NYSE: VMW), wereldwijd leider in cloud-infrastructuur en business mobility, kondigt aan dat uit onderzoek blijkt dat bijna de helft (48%) van de zakelijke leiders in Belux meent dat het beheer van technologie gaandeweg verschuift van IT naar andere afdelingen, omdat de niet-technische afdelingen meer grip willen krijgen op de door technologie gedreven innovatie in organisaties. Uit datzelfde onderzoek blijkt echter dat deze verschuiving leidt tot bezorgdheid over stijgende kosten, beveiliging en onduidelijkheid over de verantwoordelijkheid (‘IT ownership’).

 

Dit onderzoek, waarbij 2.000 IT-beslissingnemers en 2.000 managers van andere afdelingen werden bevraagd, waaronder 60 uit België en Luxemburg, toont aan dat deze decentralisatie van IT echte bedrijfsvoordelen oplevert: nieuwe producten en diensten kunnen sneller in de markt worden gezet (45%), het bedrijf krijgt meer vrijheid om innovatie door te voeren (42%) en kan sneller inspelen op veranderende marktomstandigheden (45%). Het heeft ook gevolgen voor het HR-beleid: naarmate technologie meer een verantwoordelijkheid wordt van het hele bedrijf, verhoogt ook de tevredenheid van de werknemers (53%) en wordt het eenvoudiger om het beste talent in te lijven (57%).

 

Maar deze verschuiving loopt niet altijd van een leien dakje. Managers van alle afdelingen menen dat hierdoor tot het dubbele aan IT-diensten wordt uitgegeven (45%), dat er onduidelijkheid ontstaat over ‘ownership’ en verantwoordelijkheid over IT (40%) en dat de aangekochte oplossingen onvoldoende beveiligd zijn (46%). Verder kan men vaststellen dat deze decentralisatie plaatsvind tegen de zin van de IT-teams: bijna de helft (47%) wil IT terug meer centraliseren. IT-topmanagers vinden vooral dat kernfuncties zoals netwerkbeveiliging en compliance (50%), opslag (27%) en private cloud-diensten (43%) onder hun bevoegdheid moeten blijven.

 

Voor vele bedrijven is het ‘transformeren om te overleven’ in deze tumultueuze economische omstandigheden en met een radicaal veranderende concurrentiële omgeving die hen tot een totaal nieuwe werkwijze dwingt,” zegt Joe Baguley, vice president & chief technology officer voor VMware EMEA. “Deze verandering in goede banen leiden is de grootste organisatorische uitdaging voor bedrijven vandaag. De opmars van de cloud heeft IT gedemocratiseerd: de eenvoudige toegang en aantrekkelijke betaalmodellen maakten het aantrekkelijk voor de diverse afdelingen om deze opportuniteit te benutten. Maar al te vaak zien we tegelijk dat deze trend gepaard gaat met onvoldoende IT governance, zodat organisaties overal in EMEA de kosten verhogen, beveiliging in het gedrang brengen en onduidelijkheid scheppen over wie wat doet, naarmate ze meer richting cloud evolueren.

Zakelijke leiders zijn het erover eens wie moet instaan voor het doorvoeren van innovatie binnen organisaties. Twee derden van hen (68%) geloven dat IT ervoor moet zorgen dat de andere afdelingen innovaties kunnen doorvoeren, maar tegelijk de strategische richting moet aangeven en aansprakelijk moet zijn voor beveiliging. Hiermee wordt de delicate evenwichtsoefening duidelijk voor de IT-afdeling tussen het behouden van de controle en het mogelijk maken dat innovatie kan gedijen in andere afdelingen van het bedrijf.

 

Amadeus innoveert voortdurend, om met onze producten en oplossingen voor te blijven op de markt,” zegt Wolfgang Krips, Executive VP Global Operations, Amadeus. “Die innovatie wordt gedreven vanuit verschillende hoeken in onze organisatie en we moeten dit blijven koesteren als we willen blijven vorm geven aan de toekomst van het reizen. Een Cross-Cloud infrastructuur verschaft ons inzicht en een eenvoudig beheer van meerdere workloads over meerdere cloud platforms, zowel publieke en private als hybride clouds. Cross-Cloud zorgt dat Operations de controle behoudt terwijl de rest van het bedrijf wel de vrijheid krijgt om te innoveren."

 

Dit is geen ‘Shadow IT’ meer, dat is een term uit het verleden: nu is dit ‘Mainstream IT’,” vervolgt Baguley. “De trend naar decentralisatie vindt nu plaats, onder impuls van de behoefte van bedrijven om snel te handelen. We hebben nog nooit zoveel vraag gezien naar nieuwe, onmiddellijk beschikbare toepassingen, diensten en werkwijzen. Door te erkennen dat deze veranderingen plaatsvinden en door zich hieraan aan te passen, kan IT nog steeds een leidende rol spelen in dit veranderingstraject. De nieuwste technologie of toepassing zal enkel zorgen voor een heuse digitale transformatie als ze op elke cloud kan worden ingezet, en snel en eenvoudig beschikbaar is binnen een beveiligde omgeving.

 


***

 

Over het onderzoek


Gespecialiseerd marktonderzoeksbureau Vanson Bourne bevraagde 2.000 IT-beslissingnemers en 2.000 departementsmanagers wereldwijd, in bedrijven met meer dan 1.000+ werknemers in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Zweden**, Midden-Oosten**, Denemarken**, Noorwegen**, Polen**, Tsjechië**, Israel**, Spanje, België en Luxemburg**, Rusland, Zuid-Afrika**, Oostenrijk**, Zwitserland**, Turkije**, USA, Mexico**, Brazilië**, China, Japan**, India, Australië**, Zuid-Korea, Singapore**, Indonesië**, Maleisië** & Thailand**. Er waren zowel telefonische als online interviews, van september 2016 tot januari 2017.
** Bedrijven met meer dan 500 werknemers in deze landen 

Downloads
Logo
 
Contact
Whizpr
Aafke Buyl
Content & PR manager
VMware
Ann Steyaert
Marketing manager BeLux
VMware
VMware, wereldwijd leider in cloud-infrastructuur en zakelijke mobiliteit, helpt klanten hun digitale transformatie te versnellen om concurrentieel te zijn in de snel veranderende markt van vandaag. VMware stelt organisaties in staat een software-defined aanpak van business en IT te beheersen met zijn cross-cloud-architectuur en oplossingen voor het datacenter, mobiliteit en security. VMware behaalde in 2016 een jaaromzet van 7,09 miljard dollar, is gevestigd in Palo Alto en heeft meer dan 500.000 klanten en 75.000 partners wereldwijd. Om de Benelux-markt te bedienen, heeft VMware kantoren in Utrecht, Brussel en Cork. Kijk voor meer informatie op www.vmware.com/be.