Belgen maken zich opvallend meer zorgen over veiligheid dan vijf jaar geleden, blijkt uit de nieuwe Unisys Security Index
20/06/2017
 • Belgen zijn zeer ongerust over identiteitsdiefstal (58 procent), bankkaartfraude (56 procent) en nationale veiligheid (54 procent).
 • Hoewel België 25 punten gestegen is sinds 2012 en nooit ongeruster was, blijft ons land 21 punten achter op het wereldwijde gemiddelde van 173.

Diegem - Sinds 2012 is in België de algemene ongerustheid over veiligheid met 20 procent gestegen. Belgen maken zich steeds meer zorgen over nationale, financiële, online en persoonlijke veiligheid, blijkt uit de nieuwe Unisys Security Index.

De Belgische Security Index staat momenteel op 152 (op een schaal van 300), wat wil zeggen dat de Belgen zeer ongerust zijn. En hoewel België daarmee onder het globaal gemiddelde van 173 blijft, scoort het wel hoger dan landen als het Verenigd Koninkrijk (144), Duitsland (136) en Nederland (125).

Waar maakt de Belg zich zorgen over?

Bijna alle Belgen (99 procent) zijn in een of andere mate ongerust - sommigen zijn het ‘ietwat’, anderen zijn het ‘zeer’ tot ‘extreem’ - over de hoofdcategorieën van deze enquête: financiële, online, persoonlijke en nationale veiligheid. De grootste bronnen van ongerustheid zijn:

 • Persoonlijke veiligheid is de grootste bron van ongerustheid: 58 procent van de Belgen maakt zich extreem of zeer veel zorgen dat ze het slachtoffer zullen worden van identiteitsdiefstal;
   
 • Bankkaartfraude is de tweede grootste bron van zorgen voor de Belgen: 56 procent zegt er zeer ongerust over te zijn;
   
 • 54 procent van de Belgen zegt zich extreem of zeer ongerust te maken over de nationale veiligheid, naar aanleiding van de oorlog tegen terreur;
   
 • 51 procent van de ondervraagden uit serieuze ongerustheid over online veiligheid, virussen en hackers;
   
 • De Belg ligt ook wakker van financiële verplichtingen, zoals het kunnen afbetalen van de hypotheek (42 procent), de veiligheid van online shoppen of online transacties (37 procent), de persoonlijke veiligheid de komende zes maanden (30 procent) en een serieuze natuurramp of epidemie in eigen land (30 procent);
   
 • Vrouwen (156) maken zich trouwens meer zorgen dan mannen (148) en mensen met een lager inkomen (177) zijn ongeruster dan mensen met een hoger inkomen (136). Belgen tussen de 55 en 64 jaar maken zich ook meer zorgen (158) dan 18-24-jarigen (149).

Rudolf de Schipper, senior project manager bij Unisys, reageert: "De jongere generaties gaan intuïtiever om met nieuwe technologie. Zij hebben meer het gevoel dat ze er controle over hebben en zijn minder bang voor negatieve ervaringen. Daarom is het zeer belangrijk dat serviceproviders geavanceerde security software inbouwen in de systemen die de gebruikers vertrouwen. Het verschil tussen een gerechtvaardigd en een vals gevoel van veiligheid is niet altijd even duidelijk bij online of mobiele diensten, dus zelfs de millennials zouden waakzaam moeten zijn.”

Over de Unisys Security Index

De Unisys Security Index-schaal reikt van 0 tot 300. 0 wil zeggen geen ongerustheid en 300 is extreme ongerustheid. België staat momenteel op een recordhoogte van 152, dat is 25 punten hoger dan in 2012. De wereldwijde enquête peilt naar de gevoelens van consumenten over financiële veiligheid (162), online veiligheid (152), persoonlijke veiligheid (152) en nationale veiligheid (143), allemaal op recordhoogte in 2017. De gemiddelde score van de 13 landen waar de enquête uitgevoerd werd, staat op 173. De Filipijnen scoren het hoogst (243) en Nederland het laagst (125).

Unisys is in 2007 met de Unisys Security Index, de enige regelmatige wereldwijde momentopname die inzicht geeft in de gedragingen van de consument op vlak van veiligheid, gestart om een doorlopende, statistisch onderbouwde maatstaf van publieke perceptie te geven. De index focust op de steeds veranderende houding van consumenten over acht veiligheidsdomeinen in vier categorieën: nationale veiligheid en rampen/epidemieën in de categorie nationale veiligheid, bankkaartfraude en financiële verplichtingen in de categorie financiële veiligheid, virussen/hackers en online transacties in de categorie online veiligheid en identiteitsdiefstal en persoonlijke veiligheid in de categorie persoonlijke veiligheid.

De 2017 Unisys Security Index is gebaseerd op online enquêtes die tussen 6 en 18 april 2017 uitgevoerd werden bij representatieve doelgroepen van minstens 1.000 volwassenen in de volgende landen: Argentinië, Australië, België, Brazilië, Colombia, Duitsland, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, de Filipijnen, de VS en de UK. De foutenmarge op landenniveau is +/-3,1 procent en 0,9 procent op globaal niveau.  

Downloads
Security Index 2017
Logo
 
Andere talen / Autres langues
 
Contact
Whizpr
Eef Leroy
Content Manager
Unisys Belgium
Unisys is een wereldwijde speler op vlak van informatietechnologie. Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanbieden van industriële oplossingen geïntegreerd met geavanceerde beveiligingsprotocols aan klanten uit overheidssectoren, financiële dienstverlening en commerciële markten. De oplossingen van Unisys bevatten beveiligingsoplossing, geavanceerde data analytics, cloud- en infrastructuurdiensten, applicatiediensten en applicatie- en serversoftware. Voor meer informatie, bezoek www.unisys.com.