Newsroom

Wie de afgelopen vakantieperiode de wereld is ingetrokken kon er absoluut niet naast kijken: de iPad en de iPhone zijn prominent aanwezig van New York tot Ho Chi Minh. Al zijn er intussen steeds meer evenwaardige en zelfs betere alternatieven op de markt, we moeten toegeven dat de bollebozen van Apple een standaard hebben neergezet, die voorgoed de manier waarop we mobiel interageren, werken, bellen en spelen heeft omgegooid.

 

Toen Apple eind vorig jaar aankondigde een nieuw besturingssysteem te lanceren voor hun desktop computers - en Steve Jobs beloofde ‘de redenen van het succes van iPad en iPhone naar de desktop’ te zullen brengen - waren zelfs de grootste Apple sceptici benieuwd naar de intussen sterk gehypte computerbeleving van de nieuwe generatie.

The battle of geniouses

Want zou Apple er opnieuw in slagen revolutionair uit de hoek te komen? Net nu toch algemeen aanvaard lijkt dat Windows 7 zowat het beste besturingssysteem is dat aartsrivaal Microsoft ooit op de markt heeft gebracht. En nu ook Windows 8 dezelfde toer lijkt op te gaan. Als bovendien even later wordt aangekondigd dat OS X Lion verkrijgbaar zal zijn aan een nooit geziene prijs van nog geen 25 euro, is meteen duidelijk dat Apple hard zal inzetten op de verovering van de desktop markt. The battle of geniouses - daar houden we van ;-)

De dagen na de lancering upgraden de core Apple fans dan ook massaal van Snow Leopard naar Lion. Het zal niemand verbazen dat de vele nieuwe features die OS X Lion uniek maken in hun commentaren ruimschoots de bovenhand haalden op de bugs en mankementen. Deze laatsten zijn ook normaal bij de prille lancering van een nieuw besturingssysteem. Zelfs de meest uitgelezen batterij topdevelopers slaagt er door de complexiteit van de besturingssystemen van vandaag niet meer in om van meet af aan het systeem 100% waterproof te maken.

Meer aan de hand

Maar … bij Lion blijkt er méér aan de hand. Na de eerste software update begint ook bij de gewone Apple gebruikers pas goed door te dringen dat verschillende van deze ‘mankementjes’ geen bugs zijn, maar integraal nieuwe functies van het nieuwe besturingssysteem. De extase maakt stilaan plaats voor gefronste wenkbrauwen - ook bij doorwinterde Apple freaks.

Net nu Steve Jobs aan de einder nog wat staat te zwaaien, duikt ook in Google een gloednieuw fenomeen op: tienduizenden ‘How To’ pagina’s die ontevreden Lion bezitters helpt te downgraden naar het stabiele Snow Leopard. Het kan niet anders dan dat bij de Microsoft top een spontane glimlach moeilijk te onderdrukken is. Déjà vu, u weet wel.

Is Lion de nieuwe Vista?

Dat is waarschijnlijk te kort door de bocht. Maar duidelijk is wel dat Apple in mijlen de verwachtingen niet heeft kunnen inlossen. Om het met de woorden van de techsite Gizmodo te zeggen: “this is not the future we were hoping for”. In plaats van de intuïtiviteit van de mobiele toestellen naar de desktop te brengen, blijft er bij de veelgebruiker vooral een gevoel van chaos over.

Meermaals moeten klikken om een programma te openen, vensters die opeens naar een ander bureaublad verdwijnen, emailberichten die openen op andere bureaubladen naargelang het programma vanwaar ze gelanceerd worden (begin maar te zoeken), inconsistente logica voor vingerbewegingen, … de intuïtiviteit die Mac OS X (en de iPad en iPhone) typeerde lijkt overgenomen door een sudoku puzzel.

Efficiëntie ver zoek

Eén van de écht goede ontwikkelingen is dat documenten automatisch worden bewaard, zelfs met versiecontrole (bizar eigenlijk dat dit nog geen standaard is voor elke computer). Maar ook daar weer frustratie als blijkt dat bij opnieuw opstarten zowat alle vensters en documenten van gisteren automatisch weer worden geopend, ook als je expliciet vraagt dit niet te doen. En toen ik daarnet dit eigenste opiniestuk wilde opslaan onder een andere naam, bleek de ‘bewaar als …’ functie verdwenen. Zal ik het dan maar naar deredactie.be doorsturen met de bestandsnaam Naamloos? Ook Mail is sterk verbeterd, maar als je bij het schrijven van een emailbericht deze eerst moet annuleren en in concepten bewaren vooraleer je een tekstje uit een ander bericht kan copy-pasten, dan is efficiëntie ver zoek.

Voor een bedrijf dat zich tot doel stelt de beste computers ter wereld te maken hadden we toch gehoopt dat ook het gebruik ervan dezelfde toppen zou scheren. Werken op Mac OS X Lion is als rijden met één van de meest geavanceerde auto’s ter wereld, maar dan op ovale wielen. Ik ben erg benieuwd of Windows 8 binnenkort vertrekt met gloednieuwe 20-duimsvelgen …

http://opinie.deredactie.be/2011/09/19/mac-os-x-lion-brullende-leeuw-of-lief-poesje/

Share now