Newsroom

Microsoft lanceert - naar eigen zeggen - een baanbrekende tablet: de Surface. En iedereen zal het geweten hebben! Een groots opgezette show in (jawel) Apple-stijl verzamelde op 18 juni de wereldpers om een unieke gebeurtenis aan te kondigen: onze tablet is een ware PC! Is dit het hebbeding waar we massaal op zaten te wachten? Zal de Surface een geduchte iPad rivaal worden? Of misschien zelfs de eerste in een nieuwe generatie van mobiele computers? Microsoft heeft de wereld alvast doen watertanden, maar of er een hoofdschotel volgt is nog maar de vraag …

 

De Surface show

Microsoft’s collega’s van Cupertino (Apple voor de tech-leken) zijn meesters in het bespelen van de psyche, met ellenlange rijen fans voor de Apple Stores als lucratief gevolg. “Dat moeten wij ook kunnen!”, dachten ze klaarblijkelijk bij Microsoft. Niet dus. Zenuwachtige presentatoren; drie keer herhalen van dezelfde kenmerken; heel wat gestotter; meer enthousiamse bij het publiek dan bij Microsoft zelf; een Surface die tijdens de demonstratie elke dienst weigert … het zag er allemaal bijzonder stuntelig uit. Wanneer de pers na de show eindelijk de Surface in levende lijve mag ervaren, blijkt hét paradepaardje - het klavier - niet uitgetest te kunnen worden. Meer zelfs, de journalisten moeten er méters afstand van houden. Bizar. Veel show, maar weinig panache.

Het Surface aanbod

Het product, dan? Ook daar weerom veel show, maar ook veel onduidelijkheid over de panache. Want als je er prat op gaat de ultieme tablet pc op de markt te brengen, dan hadden we daar graag ook harde cijfers bij. Processorsnelheid, intern geheugen, batterijduur, beschikbaarheidsdatum, … we hebben er het raden naar. Zelfs geen indicatie van de prijs, buiten ‘competitief’. En als we even later vernemen dat er twee verschillende versies op de markt zullen komen - de RT en Pro versie - is het weerom de wenkbrouwen fronsen: starten met de openbaring dat de tablet voorgoed in een echte pc wordt omgedoopt, terwijl iets later blijkt dat de ‘gewone’ (RT) versie eigenlijk niets meer is dan een gewone tablet met klavier, is niet bepaald een strategische climax.

Bovendien blijken beide versies een totaal verschillend besturingssysteem te hebben. Niet in de orde van Windows Home-Professional-Ultra, waarbij je méér betaalt voor méér functionaliteit. Neen, het instapmodel werkt op Windows RT, en dus binnen de Metro-interface, terwijl de Pro versie Windows 8 Pro achter de kiezen krijgt. Sta me toe toch enige bedenkingen te hebben bij deze strategie, zeker als Microsoft de iPad van zijn troon wil stoten. Het begint al met de problemen voor ontwikkelaars: zij moeten programma’s ontwikkelen voor twee incompatibele systemen. Terwijl Apple met één OS al haar mobiele toestellen aandrijft, zullen ontwikkelaars voor beide Microsoft Surface versies aparte software moeten ontwikkelen. Voor twee producten die met het blote oog vrijwel enkel te onderscheiden zullen zijn door een sticker, en met dezelfde naam bovendien! Wanneer de Surface op de markt zal komen is nog niet bekend. Maar dat er heel wat verwarring zal zijn bij de kopers, is nu al zeker.

Wat we wel weten - of toch niet?

De iPad is en blijft een tablet. Je kan er bluetooth toestenborden aanhangen, maar geen muis. Laat staan een touch pad. En zelfs al zou dat kunnen, dan is het nog steeds geen volwaardige computer. De Surface Pro zou dat wél zijn. Met kleurrijk ultradun keyboard én touch pad bovenop. Maar ook bij dit ‘revolutionaire’ nieuwe accessoire zijn minstens wat bedenkingen. Het feit dat de journalisten het toetsenbord zelfs niet mochten aanraken doet vermoeden dat er nog heel wat werk aan de winkel is om gemaakte beloftes waar te maken. En de grote vraag - zoals bij elke nieuwigheid - is of we er in de praktijk net zo vlot mee zullen omgaan dan de reclame belooft. In het verleden hebben we ook veel netbooks een stille dood zien sterven omdat de belofte van verhoogde productiviteit nauwelijks werd ingelost. Maar ook vandaag zien we dat Android tablets hun grootste groei kennen bij de versies zonder toestenbord. Ik ben benieuwd …

Anderzijds, we moeten het toegeven, de Surface ziet er erg goed uit. Kleurrijk, uitnodigend, bijzonder functioneel, robuust, eenvoudig en toch high-tech. Snufjes zoals de ingebouwde ‘kickstand’, het magnetische toetsenbord en data-opslag tot 128 GB geven de iPad het nakijken. Vooral de USB, HDMI en DisplayPort koppelingen zullen zelfs de meest hardcore Apple fans doen mijmeren.

Als we even de RT versie vergeten, dan is vooral Windows 8 de reden waarom we morgen massaal de Surface zouden moeten gaan kopen. Al je programma’s gebruiken op een tablet, inclusief de volledige Office suite, Photoshop … niet te versmaden. Onder héél wat voorwaarden zou dit fantastisch zijn. Echter zijn deze voorwaarden exact die kenmerken waar nog steeds veel onduidelijkheid over bestaat. Adobe Creative Suite kunnen draaien op je tablet pc is nog iets helemaal anders dan schokloos films kunnen editeren terwijl er nog tien andere programma’s draaien. Als Microsoft erin slaagt de vraagtekens te vervangen met verbluffende werkprestaties, een sterke autonomie en een vlot werkend toetsenbord met dito touch pad, dan hebben we een hit. Haal daar echter één element uit …

Wordt Surface de iPad killer?

Microsoft heeft in elk geval verwachting én twijfel in hetzelfde veld gezaaid. Alles ruikt ernaar dat de Surface nog volop in ontwikkelingsfase zit, en dus zal het wachten zijn totdat hij in de winkel ligt. Maar laten we wel wezen: alle twijfels en onzekerheden ten spijt, de kans op een kassucces is bijzonder groot. De bollebozen van Microsoft mogen dan niet sterk zijn in show, software ontwikkelen kunnen ze wel. En je kan er prat op gaan dat hun ontwikkelaars er alles zullen aan doen om de Surface Pro naadloos te laten praten met je Windows 8 desktop computer en server. Dan wordt niet meer gestreden met wat specs, design en accessoires, maar met gebruiksgemak van alle dag.

Microsoft kan Apple verslaan met het wapen van de tegenstander: een ecosysteem dat elke vreemde eend in de bijt overbodig en zelfs ongewenst maakt. En met nog steeds méér dan 90% marktaandeel heeft Microsoft de sterkste troeven in handen. Want al kan je dan wel iTunes op je Windows pc installeren en ermee synchroniseren, de iPad werkt pas echt optimaal als je dagelijkse werkbeest ook een Apple computer is. En zeker in grotere bedrijfsomgevingen (waar Apple ondanks verwoede pogingen nog steeds ruimschoots het onderspit moet delven) is de nood aan naadloze integratie tussen desk en mobiel nog nooit zo groot geweest. Het potentieel is eenvoudigweg gigantisch.

Maar of het dé killer wordt? Dat zal afhangen van het antwoord op de vele open vragen. Een geduchte concurrent is alvast geboren. Of beter: in de maak.

http://opinie.deredactie.be/2012/06/21/de-ultieme-ipad-killer-is-geboren-denkt-microsoft

Share now