Newsroom

Vier maanden geleden startten Dixie Dansercoer en Sam Deltour aan een nieuwe expeditie op de Zuidpool. In hun rugzak reisde ook de Panasonic Toughbook CF-19 mee.

Poolexpeditie Antarctic ICE is de naam. Een tocht van 5013 kilometer op zon- en windenergie. Zeventig dagen lang trokken Dixie Dansercoer en Sam Deltour zonder motor en bevoorrading over de Zuidpool. Goed voor een wereldrecord. 

Het doel van de missie was het verzamelen en analyseren van data in vaak extreme omstandigheden. Voor die klus konden de poolreizigers rekenen op de Toughbook CF-19. Deze robuuste laptop verzamelde gegevens van de - aan kites vastgemaakte - meteostations en zond deze door naar universiteiten wereldwijd. Een heus huzarenstukje bij temperaturen van 30 tot 50°C onder nul. De Toughbook volbracht zijn taak voortreffelijk. Zelfs de genadeloze sastrugi-zones, vergelijkbaar met onze kasseistroken, kregen de laptop niet klein. 

Dansercoer en Deltour zullen hun avonturen nu bundelen in een boek. Daarnaast hebben ze ook meer dan vijftig uur beeldmateriaal verzameld. Dit zal ongetwijfeld leiden tot een film over deze expeditie. 

Share now